Motor Bakımı ve Tamiri
Tamir ve servis konularında özellikle en çok korkulan onarım ve bakım işlerinden biri motor tamiridir. Çünkü kamyon veya tırın en önemli kısmı motordur. Motorunuzun çalışma süresini arttırmak ve için periyodik bakımlar önemlidir. Bunun için motor bakımlarını zamanında yapılmalı ve motora zarar verecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Gelin birlikte motor bakımı ve tamiri nasıl olur inceleyelim.
Motorda Niçin Hararet Oluşur?
Kamyon veya tırınızdaki motor arızası birçok nedene bağlı olarak, soğutma sistemindeki herhangi bir bozulmadan da kaynaklanabilir. Soğutma sistemi motorun sıcaklığını dengede tuttuğu için arızalanması durumunda motor da otomatik olarak arızalanma eğilimi göstermektedir. Şu demek oluyor ki soğuk havalarda motorun çabuk ısınması için ısı veren bu sistem sıcak havalarla beraber motorun ısısı arttığında da dengelemek için soğuk hava vermektedir.
Soğutma sıcaklığının azalması, radyatör peteklerinin tıkanması, termostatın, fanın bozulması, motor bloğuna ait su tıpasının delinmesi, vantilatörde yada devridaim pompasındaki sorunlardan herhangi biri soğutma sisteminin işlememesine sebep olabilir
Taşıtın Su Kaynatma Nedenleri
Motorun hararet yapmasıyla doğru orantılı bir durum olan su kaynatması, motorun soğutma sistemine ilişkin olan soğutma sıcaklığının eksikliğinden kaynaklı olarak motorun hararet yapması sonucu oluşur.
Eğer bir motor su kaynatıyor ise, bu soğutma sıcaklığın azaldığını gösterir. Sıcaklığın azalması da buharlaşma veya su tüketiminden olabileceği gibi su sızıntısından kaynaklı da olabilir. Borularda oluşan çatlamalar ve yarıklar da su kaynatmaya neden olabilmektedir. Kısacası motorunuzun soğutma sistemindeki sorunlar motorunuzu hararete sürüklemektedir bundan dolayı soğutma sistemlerinin iyice incelenmesi ve sorunların ivedilikle giderilmesi gerekmektedir.
Taşıt Motorunun Hararetinde Yapılması Gerekenler
Öncelikle aracı emniyetli bir yere çekmeniz gerekmektedir. Bu durum motor hararetiyle birlikte oluşabilecek bütün problemler için geçerlidir. Sıcaklık göstergenizi kontrol edin, eğer gösterge kırmızı ise kaloriferleri hemen çalıştırın.
Eğer kamyon veya tırınız klimalı ise, klimayı çalıştırarak fanın çalıştığını kontrol edin. Çalışmadığını motoru durdurarak, soğumasını bekleyin. Motorun soğumaya bırakın ve motor soğuduktan sonra aracınızı hareket ettirin ancak en yakın zamanda kamyon veya tırınızı servisimize getirmeyi de ihmal etmeyin.
Motor Bakımı
Motor bakımı periyodik olarak yapılması gereken bir konudur. Düzenli olarak yapılan bakım ve tamir çalışmaları kamyon veya tırınızın ömrünü uzatacaktır. Eğer motorunuzun uzun yıllar sağlıklı bir şekilde çalışması için öncelikle motorunuzu yüksek devirlerde kullanmamanız gerekmektedir. Deviri orantılı bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Yüksek ve düşük devirde kullanmak motoru yoracak ve arıza yapmasına neden olacaktır. Kısacası vites geçişlerini ne yüksek ne de düşük bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Motorunuz soğuk iken fazla gaz vermeniz de motorunuzu negatif etkileyen hususlardan biridir. Özellikle soğuk kış günlerinde aracınızı derhal hızlandırmaya çalışmanız motoru negatif etkisinde bırakır. Çünkü soğuk havalarda aracınızı kullanımdan önce çalıştırmanız yada kullandıktan 5 dakika daha sonra performans için kullanmaya başlamanızı öneriyoruz.
Ülkemizde sık düşülen hatalardan biri de bir tek dondurucu soğuklar olduğunda antifiriz kullanmaktır. Antifiriz kullanmasını senenin her mevsiminde yapmanız motorunuzda tutarlılık sağlar ve uzun ömür verir